Prinsjesfestival
12 september 2019
Op deze dag startte in Den Haag het traditionele Prinsjesfestival, op weg naar Prinsjesdag, als het staatshoofd de Troonrede uitspreekt. Elk jaar is één van de provincies in beeld als zogenoemde gastprovincie en in 2019 was dat Zuid-Holland. Het Prinsjesfestival is bedoeld om de democratie te vieren en ook om de gastprovincie extra in de schijnwerpers te zetten.
Jaap Smit: “De afgelopen jaren hebben andere provincies zich gepresenteerd in de dagen voorafgaand aan Prinsjesdag. Dan werd er een zogeheten ambassade geopend in perscentrum Nieuwspoort, op het Binnenhof. Zo ben ik op de Friese ambassade geweest, een ander jaar op de Zeeuwse en ook op de Drentse. Zo’n presentatie van een provincie is een mooie manier om je te laten zien in de Hofstad, het centrum van de regering. Hier zijn wij, dit hebben we in huis. Het is een mooie gelegenheid alles uit de kast te halen.
Mijn gedachte was: nu zijn wij aan de beurt. De provincie Zuid-Holland is hier elke dag in Den Haag en daarom vallen we nooit op. Dus, trek je beste pak aan en neem je fotoalbums mee en laat maar eens zien wat je in huis hebt. Wij hebben Zuid-Holland gepresenteerd onder het motto van A tot Zuid-Holland. Ja, want we hebben hier alles. Dat zeg ik ook vaak tegen ambassadeurs: als je Nederland wilt leren kennen, je kunt alles tegenkomen in Zuid-Holland, van zee, kust tot aan bos, tot aan laaggelegen gebieden, van akkerbouw tot zware industrie, van ambacht tot wereldbedrijven, van seculier tot orthodox, om dat niet te vergeten, van gehucht tot wat wij een grote stad noemen, het is er allemaal. Wij zijn verreweg de grootste provincie, met de meeste inwoners en bijna een kwart van het Bruto Nationaal Product wordt hier verdiend.
Van A tot Zuid-Holland
Wij hebben een ambassade ingericht en tal van evenementen georganiseerd. Zo is het echt een fantastische week geworden, met mooie highlights van wat we hier in Zuid-Holland hebben. Onze high tech Space Campus bijvoorbeeld. Daar werken 3.000 hooggekwalificeerde mensen en daar kunnen we als Nederland veel meer waarde aan hechten. Ook als het gaat om investeren in onderzoeksprogramma’s, daar zijn we in Nederland gewoon zuinig in. Verder hebben we bijvoorbeeld aandacht besteed aan innovatie, aan de horti- en agrisector - op het Plein stond een kas met een prachtige presentatie van de Greenports - aan de voor- en nadelen van de steeds verdergaande digitalisering en Big Data.
Provinciegevoel
Het was goed de provincie Zuid-Holland eens centraal te zetten, want daar hebben we het niet zo vaak over. We hebben het wel vaak over de grote steden, maar die liggen ook in deze provincie! Mijn goede vriend en collega in Friesland zegt het ook vaak en ook de collega in Zeeland: ‘Jaap, jij hebt echt een wezenlijk andere positie en baan dan wij.’ En dat heeft ook te maken met de dynamiek door de twee G4-steden die hier zijn. Het provinciegevoel leeft hier veel minder of niet. Ja, die provincie is een bestuurslaag, maar niet het grondgebied waar ik mij als persoon helemaal mee identificeer. Iemand die zegt ‘Ik ben een Zuid-Hollander’ is bijna niet te vinden. Dat hoeft ook niet, omdat de identiteit hier meer gevormd wordt door de streek waar je woont. Ik kom uit de Krimpenerwaard of ik kom uit de Duin- en Bollenstreek, ik woon in Den Haag enzovoorts. Het ligt allemaal in Zuid-Holland, maar dat moet je niet krampachtig willen cultiveren. Ik val hier als commissaris wat minder op dan mijn collega’s in andere provincies, waarom, omdat hier gewoon heel veel bestuurders rondlopen en er heel veel gebeurt. Maar, ik zou met niemand en met geen provincie willen ruilen. Ik heb het echt enorm naar mijn zin, omdat het hier buitengewoon interessant is, het is buitengewoon divers. Het is niet de makkelijkste provincie, maar ik vind het werk wel heel erg boeiend en het is een voorrecht om deze functie als commissaris in Zuid-Holland te mogen bekleden.
Ik vond het echt fantastisch als commissaris in deze provincie als gastheer op te treden tijdens het Prinsjesfestival. Ik heb ook heel veel goede reacties gehoord. Wat goed dat jullie dat doen! Dus, ik ben hier zeer gelukkig mee, ja. Er is namelijk heel veel om trots op te zijn in Zuid-Holland. Je hoeft niet naast je schoenen te gaan lopen, maar je kunt er gewoon met bevlogenheid over praten en dat doe ik niet alleen meer, dat hoor ik meer mensen doen. Dat vind ik wel prettig.”